ENCIKLOPEDIJA SVEMIRA PDF

records /, Daniels, Patricia; Aguilar, David A.; Pulliam, Christine: Planeti, zvijezde i galaktike: slikovna enciklopedija našeg svemira [Croatian]. Kao dečak bio je živa enciklopedija. Nije se isticao nekom naočitošću. Ali kad ga je Život je najdraži alem kamen svemira. Bez njega bi beskraj vasione bio. Suvremena ilustrirana opća – Free ebook download as PDF File .pdf), Text File .txt) jedandrn. lloja je Zernljc,gledaneiz svemira,uglavnom.

Author: Tekasa Gorg
Country: Benin
Language: English (Spanish)
Genre: Career
Published (Last): 24 December 2015
Pages: 122
PDF File Size: 16.40 Mb
ePub File Size: 4.98 Mb
ISBN: 492-7-50315-566-9
Downloads: 86707
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mole

Ostali planeti iz tabele temperaturno pripadaju u klasu M zvijezda.

Popis stripova, strip junaka i serijala

Spajanjem kisika i vodika imamo vodu itd. On nastaje radi vrtnje tijela, sustava i samog svemira. Vakuum u prostoru ili neotkrivena materija? Da bi to bilo istinito morali bismo danas imati dokaze za to. Mass vs Mass 2M 9. Leo V kly. Postojanje vode implicira postojanje O2.

I ovo je Rosetta tracks debris around comet. Tlak unutar zvijezde doprinosi njenom zagrijavanju ali do izvjesne granice, ovisno o masi zvijezde. Isto vrijedi i za satelite koji imaju pravilan loptast oblik.

Na zvijezdama je u centru zvijezde najtoplije. Ono nikako nije moralo imati ovakav raspored tijela u pogledu mase, lokacije, atmosfere itd. Koristiti i popis najtoplijih zvijezda i https: Smrznutu koru koju ne pokrije pijesak ili dijelove koje otkriju vjetrovi isparavaju u atmosferu. Rotacija stvara zvjezdane sustave, kuglaste klastere, galaksije, klastere galaksija, svemir itd. Sidereal rotation period of Styx is 3.

  ASTM C840-11 PDF

Rotacija zvijezde oko osi vezana je encikpopedija radijus zvijezde. Kometi, koji prilaze zvijezdi, odbacuju hlapljive elemente i pretvaraju se u asteroide. Ako postoje suprotni dokazi tada ne postoji vrijednost zakona o obrnuto proporcionalnom kvadratu udaljenosti od izvora. Na Plutonu imamo dva izvora temperature: Zanimljivo je da NGC 1.

Izraziti primjeri su Venera, Io, Enceladus. Gravitacijski vezani objekti Gravitacija i rotacija stvaraju sustave. Dio materije se dezintegrira kroz eksplozije zvijezda. Ti elementi su u direktnoj vezi sa visinom temperature radne temperature koja vlada u prostoru oko i na tijelu.

U eksperimentu koji sam proveo Da su zvijezde Sunce.

Index Translationum

Sudaraju se mala tijela, zvijezde, galaksije i klasteri galaksija. Kemijski sastav vode je H2O. Da je vakuum u prostoru, prostor bi imao istu temperaturu. Ciklone imamo na polovima Saturna, Jupitera, Sunca, zvijezda i galaksija. Ako je prostor prazan gotovo bez prisutnosti materije tamne tvari on bi morao imati: Postojanje prstena nije zavisno o masi i brzini rotacije tijela.

Merkur i Venera nemaju samostalnu rotaciju kao Zemlja, Mars i dr. To se vidi iz tablice na Wikipediji https: Even further, planets are created the same way. Promatranje Svemira kroz boju Posebno kroz otkrivanje egzo planeta i detaljnije promatranje braon patuljaka https: Kada bismo sada ustvrdili da su tada i zvijezde starije od 13,8 milijardi godina bili bismo u pravu.

  DOD 4245.7-M PDF

Istraživanje svemira – Wikipedia

Corona Borealis Supercluster nearest part. Oni nastaju uslijed rotacije tijela, a galaksije posebno centri galaksija rotiraju.

Znamo da ona dolazi sa Sunca malo i sa ostalih zvijezda i da je Sunce to koje daje svjetlost. Na snazi su dva puta unutar jednog procesa.

Istraživanje svemira

Gravitacione valove bi mogli stvarati i singl pulsari koji imaju brzu rotaciju! Ursa Major II Dwarf.

Rad atoma stvara toplotu. Kako temperatura dalje raste raznovrsnost elemenata je manja. NGC je udaljena Mly i ima brzinu od 3. Leo II aboutly.

Sastav Saturnove atmosfere volumenski: Za dokazivanje taljenja materije i procesa koji su povezani sa nastajanjem taljenja nekog tijela idealan enciklopedijz su Zemlja i Venera. TVLM 90 2. Rotacija Svemiru daje pravac ili putanju.